In memoriam: Dré Rops

Tijdens de afscheidsplechtigheid voor Dré heeft Henk namens OSV Bowls Breda het volgende gesproken.

Geachte familie en aanwezigen,

Namens de leden van OSV Bowls Breda wil ik hierbij de familie van Dré condoleren met zijn overlijden op 22 september jongstleden.

Dré werd op 1 mei 2001 lid van OSV Bowls Breda.

In de jaren dat ik Dré gekend heb (vanaf 2007) viel me altijd zijn sportieve manier van spelen op. Als iets op hem van toepassing was dan is het wel de Engelse term Sportsmanship.

Een omschrijving van deze Engelse term luidt (uit het Engels vertaald): de kwaliteit van het tonen van eerlijkheid, respect en vrijgevigheid jegens het andere team of de speler en voor de sport zelf tijdens het spelen.

Eerlijkheid en respect waren voor Dré vanzelfsprekend. Maar om even in te gaan op vrijgevigheid.

Ik heb Dré meerdere malen zijn directe tegenstander in een wedstrijd aanwijzingen zien geven hoe de volgende bowl het beste gespeeld kon worden. En dat was heus niet alleen op een OSV speeldag maar ook tijdens Regio Zuid toernooien deed hij dat. En dat geeft maar aan dat Dré het spel belangrijker vond dan zijn eigen klassering tijdens een dergelijk toernooi.

Behalve als speler was Dré ook zeer betrokken bij OSV Bowls Breda. Hij was de vaste kracht voor het speelklaar maken van de zaal en na afloop het weer opruimen. En ook hier, niet alleen tijdens een OSV speeldag maar bij iedere wedstrijd die OSV, Regio Zuid of de NIOBB in Breda organiseerde. Vaak was hij als eerste in de zaal en ging als laatste, als alles naar zijn zin was, weer weg. Ook tijdens toernooien, waarin hij zelf niet speelde, was hij vaak de hele dag aanwezig en als de officiële scheidsrechter even weg was, nam Dré de honneurs waar als er opeens gemeten moest worden.

Wij, de leden van OSV Bowls Breda, en ik meen ook te mogen spreken namens de leden van  Regio Zuid en de NIOBB, verliezen in Dré een markant lid, een innemend persoon en een geweldig mens. Hij is een voorbeeld voor ons allemaal hoe we ons als verenigingsmens en als bowls speler moeten gedragen.

Dré, wij willen je bedanken voor alles wat je voor de bowls sport hebt betekend. Wij zullen je missen.

Wij wensen de familie van Dré veel sterkte in deze moeilijke tijd.